SPONSORERET indhold
Sådan bager du med surdej: 3 lækre opskrifter
Bag lækkert, luftigt og smagfuldt brød med surdej. Få opskrifterne på de lækre brød og en trin-for-trin-guide til at lave den perfekte surdej.
Af: Nicolai Halken Skytte
Foto: Skovdal & Skovdal, Stine Christiansen
Det er faktisk ikke en videnskab at bage lækkert brød, som det du får hos bageren. Her får du en nem opskrift på surdej og 3 gode opskrifter på brød og boller bagt med surdej.
Surdej - grundopskrift og gode råd
1 l koldt vand
300 g hvedemel
300 g grahamsmel eller andet fuldkornsmel, bare ikke rugmel
Sådan laver du surdej:
- Bland vand og de to slags mel godt sammen i en skål, og lad den stå utildækket i stuetemperatur.
- Rør i din surdej 1-2 gange om dagen. Efter 4 dage skal du hælde halvdelen af surdejen ud og lave en hel ny portion surdej, som du rører godt sammen med den ”gamle” for at friske den op.
- Lad surdejen stå til næste dag.
- Din surdej skal nu være boblende og let hævet og have en let syrlig og samtidig mild, blød og rund duft – så er den klar til brug.
HUSK: 5 gode råd til din surdej
- Hver gang, du skal bage, tager du lidt af surdejen og lader resten stå. 2-3 timer før du skal bruge surdejen igen, frisker du den op med en halv portion ny surdej.
- Du kan teste, om der er liv i din surdej, ved at se, om den er vokset i skålen. Hvis ikke, er det, fordi surdejen enten er for sur, eller fordi den ikke er moden nok.
- Hvis den er for sur og dufter og smager for eddikeagtigt, hælder du halvdelen af surdejen ud og frisker op med en halv portion ny surdej.
- Hvis din surdej ikke er moden, lader du den stå en dag eller to mere.
- Hvis du synes, din surdej er lidt længe om at komme i gang, kan du sætte fart i gæringsprocessen ved at tilsætte lidt lunkent vand.
Her er 3 lækre bageopskrifter, som du kan bruge din surdej til:
Græskarkernebrød med surdej
Prøv det lækre græskarkernebrød - få opskriften her
Müsliboller
Prøv de smagfulde müsliboller, der altid er et sikkert hit. Få opskriften her