SPONSORERET indhold
Lækre luciaboller
I Sverige fejrer man den kristne jomfru Sankta Lucia den 13. december, og hele Sverige dufter af nybagte safranboller. De lækre luciaboller, som også kaldes ’lusekatter’ i Sverige, bages i mange forskellige faconer alt efter den lokale tradition.
25 |
Total: en time, 15 min |
Arbejdstid: en time
Ingredienser
- 1 g hel safran
- 3 spsk kogende vand
- 50 g gær
- 6 dl mælk
- 125 g sukker
- ca. 1 kg hvedemel
- 200 g smør
- 1 tsk. salt
- 1 æg til pensling
- Pynt:
- rosiner
Sådan gør du
- Kom safran i en lille skål, og hæld kogende vand over.
- Smuldr gæren i en røreskål. Tilsæt salt og sukker. Hæld safran i skålen, når vandet er fingervarmt.
- Smelt smør i en gryde ved svag varme, og tilsæt mælken. Når blandingen er fingervarm, hældes den over gæren. Rør gæren ud i mælkeblandingen.
- Rør melet i lidt ad gangen. Ælt dejen godt, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 min.
- Del dejen i 25 mindre stykker, og rul dem til fingertykke pølser. Form dem som bogstavet S. Pynt med en rosin i hver ende af S’et. Læg nogle af S’erne oven på hinanden, så de danner et kryds. Lav så mange forskellige som muligt.
- Lad luciabollerne hæve i 30 min. på en plade beklædt med bagepapir. Tænd ovnen på 225 grader og pensl bollerne med sammenpisket æg. Bag dem på midterste ovnribbe i 15-20 min., til de er gyldne, og afkøl dem på en bagerist.
Tip: I stedet for safran kan du bruge gurkemeje som giver luciabollerne en flot gul farve men ikke smager af noget. Safran farver knap så meget, men giver til gengæld en karakteristisk smag.