Lammefrikassé med asparges, forårsløg og ærter
Frikassé er en skøn spise på denne årstid, hvor der er så mange sprøde, grønne ting at komme i den. Navnet frikassé dækker simpelthen over en gryderet med en lys, opbagt sauce iblandet kød og årstidens grøntsager. Og her har vi selvfølgelig valgt at satse på alt det grønne, der er lige nu.
Ingredienser
Lam:
1 kg lammekød i tern, f.eks. af bov eller kølle
2 løg, 2 små gulerødder og vand til kogning
2 tsk salt
Fyld:
400 g asparges
10 forårsløg
400 g nye kartofler, kogte
200 g ærter,
friskbælgede
Sauce:
5 dl reduceret kogelage*
1 dl fløde
3 store spsk majsstivelse + ½ dl vand til jævning
1 citron, den revede skal heraf
1 dl hakket top af
forårsløg
1 lille bundt timian
salt og peber
1-2 spsk citronsaft til
tilsmagning
Sådan gør du
Lam:
Kom lammekødet op i en gryde sammen med groftskårne løg og gulerødder. Hæld vand på, til det dækker, og tilsæt salt. Kog lammet i 2-3 timer, til det er mørt (bruger du trykkoger, så tager det kun ca. ½ time). Sigt kogelagen fra lammet, men gem den til saucen. Kasser kogeurterne, men sæt det kogte lam på køl. Kog væsken ind, til der er 5 dl tilbage – det svarer til cirka 1/3 af den oprindelige mængde.
Fyld: Skær asparges, forårsløg og kartofler i mundrette stykker. Gem forårsløgets toppe til senere.
Sauce: Bland den reducerede kogelage med fløden i en gryde, og bring saucen i kog. Rør majsstivelse og vand sammen, og hæld jævningen i saucen mens du pisker. Lad saucen småsimre i 10 minutter. Hæld væsken op i en blender sammen med citronskal, løgtoppe og timian. Blend godt igennem, og smag til med salt, peber og citronsaft. Hæld saucen tilbage i gryden.
Kom lammekød, asparges, forårsløg, kartofler og ærter i saucen, og lad det hele simre sammen i ca. 5-7 minutter, til grøntsagerne møre. Server frikasséen i dybe tallerkener med godt brød til.
PRØV OGSÅ: Grillede grønne asparges med vinaigrette og hytteost
PRØV OGSÅ: Nøddebrød
PRØV OGSÅ: Chili sin carne