Chili sin carne
Eller chili uden kød, der er en perfekt og dejligt krydret hverdagsret, men husk at udbløde bønner dagen før.
Ingredienser
125 g kidneybønner
2 løg
2 fed hvidløg
3 gulerødder
3 stængler bladselleri
1 rød peberfrugt
2 spsk olivenolie
2½ spsk tomatpure
½ spsk stødt koriander
½ spsk stødt spidskommen
tørret eller frisk chili efter smag og behag
5 dl vand eller grøntsagsbouillon
1½ dåse flåede tomater
ekstra chili
20 g mørk chokolade
salt
Tilbehør: cremefraiche, tabasco, et drys hakket persille og brød.
Sådan gør du
Udblød bønnerne i koldt vand 10-12 timer. Hæld vandet fra de udblødte bønner, og skyl dem i koldt vand. Kog bønnerne i vand ca. 45 minutter. Hæld vandet fra, og krydr dem med salt. Er du i tidsnød, kan bønner fra dåse bruges.
Pil og hak løg og hvidløg. Skræl og skær gulerødder i små tern, skær bladselleri i skiver. Halver peberfrugt, fjern kernerne, og skær peberfrugt i tern. Steg løgene i en gryde med olivenolie ved svag varme. Tilsæt gulerod og bladselleri, og steg det ved svag varme 2-3 minutter, tilsæt tomatpure, koriander, spidskommen, peberfrugt og chili, og lad det simre fortsat 1 minut.
Hæld vand og flåede tomater på, og lad retten simre 20-25 minutter. Krydr retten med ekstra chili, chokolade og lidt salt.
Server chili sin carne med en skefuld creme fraiche, tabasco, et drys hakket persille og brød.
PRØV OGSÅ: Sund simremad til de kolde aftener
PRØV OGSÅ: Samosa med kylling & mangosalsa
PRØV OGSÅ: Forårskylling
Tip
Brug forskellige bønner f.eks. en blanding af black eye-bønner og sorte bønner. Du kan også lave en frisk topping med hakket peberfrugt, tomat, chili, forårsløg, olivenolie, salt og peber for at give ekstra smag.