Havtornmarmelade
Lækkerier med havtorn: Kom de smukke og sunde bær på glas, lav havtornmarmelade, og gem til de mørke måneder.
Ingredienser
- 1 lime
- 250 g frisk ananas uden skal
- 250 g havtorn
- 400 g sukker
- evt. ½ -1 tsk Rød Melatin
- 30 g sukker
Sådan laver du havtornmarmelade
- Riv limen, og pres saften af. Skær ananassen i små stykker og kom dem i en gryde sammen med havtorn, sukker, revet limeskal og limesaft.
- Lad det simre under låg i ca. 10 minutter. Fjern undervejs skum og urenheder, der samles i overladen.
- Lad den koge 5-10 minutter mere uden låg.
PRØV OGSÅ: Havregrød med tørret havtorn, ristede kerner og hyldeblomstsirup - Rør sukker og Melatin sammen og drys det i marmeladen, mens der røres i det.
- Bring marmeladen i kog igen og tag den af varmen.
- Hæld marmeladen i rene, skoldede glas og sæt låg på.
SE MERE: Panna cotta med havtorn og lakrids
Brug din havtornmarmelade på flere måder
Når du har lavet din havtornmarmelade, kan du bruge den til både bagværk og madlavning. Du kan bruge den som en helt klassiske marmelade på brød, og dermed nyde den dejlige smag, du har stået og rørt sammen, og du kan bruge havtornmarmeladen i for eksempel lagkage og roulade, hvor den nye smag, vil bidrage med et nyt twist til de gamle klassikere.
Du kan også bruge marmeladen på anderledes måder, hvor du serverer den sammen med kød eller bruger den direkte i madlavning, for eksempel på panden sammen med grøntsagerne.
Få både god smag og vitaminer med havtorn
Havtorn er blevet et eftertragtet element i både bagværk og madlavning, da det bidrager med en ny og frisk smag, samtidig med at du får en masse C-vitamin. Det syrlige bær er muligvis nyt for nogen, hvor det for andre har været et fast element gennem flere år og muligvis flere generationer.
Ligesom bæret er fyldt med C-vitamin, får du også både A-, B- og E-vitamin samt flere forskellige fedtsyrer. Havtorn skal selvfølgelig ikke erstatte vitaminer eller dele af din kost, men det kan være et sundt og samtidig velsmagende pust til flere retter, kager og brød. Så brug det gerne, når du skal pifte maden op med en lækker, syrlig smag.