Guide: 4 ting der kan sikre jeres babys fremtid
SPONSORERET indhold

Guide: 4 ting der kan sikre jeres babys fremtid

Tænker I på at sikre fremtiden for jeres kommende barn, når det fx gælder helbred, institution og skole? Do it! Jo før, I handler – jo flere muligheder har jeres barn. Læs vores guide til, hvilke 4 ting I bør overveje.

Af: Camilla Haldrup
07. aug. 2013 | Børn | Vores Børn

Når I som nybagte forældre i dagene efter fødslen svæver rundt i en vild lykkerus/zombietilstand på grund af manglende søvn, kan det være svært at overskue ret meget andet end lige nu og her.

Men I gør jer selv – og ikke mindst jeres barn – en kæmpe tjeneste ved at tænke lidt længere frem. Ja, faktisk ret meget længere frem, hvis I orker.

For hvis I vil sikre jeres barn bedst muligt helbredsmæssigt og sikre jer muligheden for i fremtiden at få plads til junior i ønskeinstitutionen eller -skolen, så kan det allerede være nu, I skal rykke.

LÆS OGSÅ: Farvel til den perfekte mor

Vi har samlet nogle af de ting, som I kan overveje at få meldt barnet til allerede fra fødslen – og i nogle tilfælde endda FØR.

Meld barnet ind i sygeforsikring mv.

Hvis en af jer forældre selv er medlem af Sygeforsikringen Danmark, skal I huske også at melde jeres barn til. Så får han/hun samme dækning som jer, uden at det koster ekstra.Det er nemt at gøre online, og fordelen ved at gøre det lige efter fødslen er, at barnet ikke skal opfylde diverse helbredskrav, som man skal, hvis man melder sig ind senere i livet.Tjek også, om jeres barn er dækket af jeres ulykkesforsikring, eller I skal tilkøbe en såkaldt børneulykkesforsikring.LÆS OGSÅ:
Forsikring – er dit barn dækket?Er jeres barn forsikret allerede fra fødslen, er barnet bedre stillet senere i livet, fx i forhold til tandskader. Så det er bestemt en god investering i barnets helbredsmæssige fremtid at få meldt ham/hende til så hurtigt som muligt.

Skriv barnet op til institution

Det kan virke lidt abstrakt at skulle overveje, hvilket pasningstilbud I vil gøre brug af til jeres barn, allerede inden han/hun er kommet til verden. Men nogle private institutioner har så lange ventelister, at løbet faktisk er kørt, hvis I venter for længe.Fx hos KVL’s Børnehus på Frederiksberg kan børn skrives på ventelisten allerede ved konstateret graviditet – og den mulighed benytter rigtig mange kommende forældre sig af. Så drømmer I om en populær privat institution, skal I højst sandsynligt være tidligt ude.Hvis I ønsker plads i et kommunalt dagtilbud, har I lidt mere tid at løbe på. Men sæt jer ind i reglerne i lige netop din kommune, for de kan godt være forskellige.LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige vuggestueNogle steder gælder ancienniteten fra fødselstidspunktet, andre fra når barnet fx fylder 4 mdr. Du kan skrive barnet op (og læse mere om reglerne) ved at logge på Den Digitale Pladsanvisning.Husk desuden, at I med jeres institutionsvalg også baner vej for evt. fremtidige søskende, der typisk er garanteret søskendepladser i samme institution.

Skriv barnet op til skole

Skal jeres datter eller søn gå i den lokale folkeskole, eller måske en privatskole, lilleskole eller friskole? Disse tanker – selvom skolestarten ligger 5-6 år ude i fremtiden – kan være gode at gøre sig allerede inden fødslen.Mange privatskoler er nemlig rygende populære, så man skal dårligt have forladt fødegangen, før man skriver barnet op, hvis man vil komme i betragtning til en plads.Fx modtager man på Ingrid Jespersens Gymnasieskole i København op til 10 henvendelser vedr. indskrivning om dagen, og det betyder, at ventelisterne bugner.LÆS OGSÅ: Sådan støtter du dit barns skolegangHar I en favoritskole, så tjek op på ventelistereglerne, og overvej, om I er villige at betale det gebyr, som mange skoler tager for at administrere ventelisterne.Og gå så ikke i koma, hvis dit barn ikke får plads. Måske ligger der en fantastisk folkeskole i jeres område, og her er der ingen stress fra fødslen.Når det er tid til at skrive jeres barn op til skolestart, får I besked fra kommunen. Det sker enten via et brev eller gennem annoncer i dagspressen, fx lokalaviser.LÆS OGSÅ: Er store eller små klasser bedst?I kan få flere oplysninger om jeres muligheder og om de forskellige skoler ved at henvende jer til den enkelte skole eller til kommunen.Husk i øvrigt, at I – ligesom med dagtilbud – også baner vej for evt. fremtidige søskende, der typisk er garanteret søskendepladser på samme privatskole, hvis I er så heldige at få plads til jeres første barn.

Meld barnet ind i idrætsforening mm.

Der er steder, hvor der er så meget rift om pladserne til for ekspempel fritidsaktiviteter, at I skal være hurtige på tasterne, når tilmeldingsvinduet til den nye sæson åbner – og det kan sagtens være i de første måneder af jeres babys levetid.

Nu kan man jo diskutere, om det ligefrem ’sikrer dit barns fremtid’ at være meldt ind i en gymnastikforening. Det er trods alt de færreste, der senere hen kommer til at leve af den sport, de dyrkede som barn.

Men det er i hvert fald værd at overveje, om junior skal meldes ind. For i nogle tilfælde bliver pladser til holdene frigivet til allerede indmeldte medlemmer af foreningen, før alle andre.

Og sådan noget som babysvømning, rytmik og tumlinge-gymnastisk er voldsomt populært, så der skal man ikke sove i timen, hvis man vil have en plads.

LÆS OGSÅ: Fritidsinteresser – Hvad skal dit barn gå til?

Tjek op på tilbuddene og ansøgningsfrister hos de enkelte foreninger og klubber, hvis I mener, det er relevant for jer og jeres barn.

Kilder: Sygeforsikring.dk, Borger.dk og B.dk