Økonomien kan bedres af en skilsmisse
SPONSORERET indhold

Højsæson for skilsmisser: Få styr på økonomien

Mange kvinder har bedre økonomi efter en skilsmisse, end de selv frygter, mener formuerådgiver Pia Kyhl Frank.

Af: Pia Kyhl Frank
13. aug. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Det er igen højsæson for skilsmisser. Ligesom juletiden giver sommerferien grundlag for at tage parforholdet op til revision. Det mærkes hos advokater, ejendomsmæglere og hos os formuerådgivere.

De kvinder, jeg møder lige efter en skilsmisse, skal træffe en række økonomiske valg, som har en stor betydning for deres nye tilværelse og fremtid. For mange er økonomi én blandt mange usikre faktorer forbindelse med en skilsmisse, og risikoen er, at man ikke tager sig tid til at tænke økonomien igennem. – Og det er ærgerligt, for en fornuftig håndtering af økonomien i en skilsmisse danner fundament for ens livssituation både nu og her, og på længere sigt.

Ofte er der et stort økonomisk råderum lige efter en skilsmisse. Der kan være penge efter salg af bolig, sommerhus eller fra delt pensionsopsparing. Det skaber både udfordringer og muligheder, hvor det kan gøre en stor forskel for den samlede økonomi, at man tager sig tiden til at træffe de rigtige beslutninger.

Den første udfordring jeg oplever i forbindelse med skilsmisse handler om tryghed. Når jeg holder åbne informationsarrangementer, møder jeg kvinder, der har betragtelige formuer, men som alligevel er bekymrede for, om der er nok. Det tyder på, at det ikke så meget handler om summen, men snarere om en generel utryghed ved, om det hele nu hænger sammen. Når alle papirerne kommer på bordet, og det bliver klart, at økonomien faktisk godt kan hænge sammen, så begynder en proces, hvor den nyskilte begynder at tænke i afkast og spredning af risiko mellem investeringer, bank, bolig og pension.

Den næste udfordring handler om risikovillighed. De fleste er ikke umiddelbart motiverede for at tage økonomiske risici lige efter en skilsmisse, men det viser sig, at det altid kan svare sig at handle. Uanset hvor og hvordan, man placerer sine midler, vil der være en risiko. Har man en formue, så vil det at have den stående i banken også ses som en risiko. Risikoen er simpelthen, at man ikke får et fornuftigt afkast.

Sådan skaber du overblik over økonomien
For at skabe overblik og kommer videre med økonomien efter en skilsmisse arbejder jeg ud fra følgende model, som man i princippet også selv kan tage udgangspunkt i:

  • Få økonomisk overblik: Hvad er omfang af gæld og formue efter skilsmissen?
  • Læg budget: Hvor store er de løbende indtægter og udgifter, og ønsker til økonomien i den nye tilværelse?
  • Vælg placering af overskud: Hvis der er et overskud, skal det så gå til yderligere forbrug eller investeringer – og hvilken risikoprofil passer til vedkommende?
  • Få det gjort: Foretag de nødvendige justeringer, ændr evt. til billigere boliglån, udnyt mulighederne for opsparing på pension, forhandl priser med banken og invester evt. i aktier/obligationer.  

Min erfaring er, at mange kvinder er parate til at tage mere ansvar og begive sig ud i investeringer, hvis de først har set et afkast og har en tryghed for, at risikoen ikke går ud over hverdagens økonomi. Jeg oplever også, at kvinders lidt lavere risikoprofil på den lange bane sikrer dem et mere stabil afkast. Det er en spændende udvikling at opleve kvinder tage hånd om deres økonomi og se dem opleve, at sikkerhed og investering ikke er to modsætninger.

Læs også: Finanskrisen får os til at skippe brylluppet