Bryllupper, finanskrisen
SPONSORERET indhold

Finanskrisen får os til at skippe brylluppet

Højsæsonen for bryllupper er skudt i gang, men færre siger ja til hinanden i dag end før finanskrisen. Og når vi gifter os, holder vi igen med pengene.

Af: Ane Mai Harder Nybo Foto: Bulls
07. maj. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Der var engang, hvor danske kærestefolk ingen bekymringer kendte – økonomisk set, i hvert fald. Året var 2006, og ord som finansiel recession og finanskrise var ikke en del af ordbogen. Dengang lånte bankerne gladelig til drømmebrylluppet, og over 36.400 giftemodne par sagde ja til hinanden. Men sådan er det ikke længere. Siden finanskrisens udbrud er antallet af bryllupper faldet år for år, og i 2011 blev kun 27.198 par gift – det er næsten 800 bryllupper færre om måneden sammenlignet med før bankerne begyndte at krakke på stribe.

– Finanskrisen har dæmpet vores lyst til at blive gift, og mange par vælger at udskyde brylluppet. Og det kan betyde, at de aldrig kommer til at sige ja til hinanden, for undersøgelser viser, at par, der bor sammen uden at være gift langt oftere går fra hinanden, end par, der er gift, forklarer forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

Læs også: Bryllup: 5 produkter, der gør dit hår klar til den store dag

Sparer på pengene

De par, som gifter sig trods krisen, er også bevidste om det økonomiske aspekt. Mange gifter sig på rådhuset i stedet for at holde det traditionelle – ofte dyrere – kirkebryllup, forklarer Ann Lehmann Erichsen.

– Det er især lysten til at holde det store kirkebryllup, der er faldet. Til et kirkebryllup hører det ligesom med at man investerer i det store hvide skrud, og at man inviterer en masse mennesker til fest efter vielsen. Det er der mange, der ikke har lyst eller råd til i disse tider.

I stedet vælger mange par at gifte sig på rådhuset, og sparer, hvor der spares kan, mener livsstilsekspert, Anne Glad.

– Der er kommet en god, sund snusfornuft ind i vores forbrug. For blot seks-syv år siden skulle bryllupper være dyre, store og prangende. Man lejede biler og guldstole og festen skulle helst holdes på et slot. Nu lægges der mere vægt på en hyggelig og intim stemning med buffet og party, og man inviterer hellere 20 gæster end 150, forklarer hun.

Læs også: Brudekjolen blev købt, men aldrig brugt

Spar på kjolen

Det er ikke kun på festen, brudeparrene sparer. Bryllupsplanlægger Christel Winther sælger second hand brudekjoler fra populære designere som Rikke Gudnitz og Jesper Høvring fra sin butik i København, og hun har bemærket, at der er sket et skifte i, hvad man vil betale for.

– Der er sket et boom inden for salget af second hand brudekjoler i min butik på det seneste. Kvinderne vil stadig gerne have designerkjoler, og når de her kan få kjoler, der før kostede 15.000 til 3000 kroner, benytter de sig af det. Og så er det mindre vigtigt, at kjolen har været brugt før.