Sukkertrang
SPONSORERET indhold

5 tip: Sådan spiser du mindre slik

Så er klokken 15 og en kollega kalder ind til fælleskage om mødebordet. "Her, tag et stykke". Tak, tænker du. Endelig! og kaster dig over sukkeret som en glubende ulv over fåret.

Af: Mi Skjold Brix
15. okt. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Virker det bekendt?

Bruger du også slik og søde sager som en næsten vital energikickstarter klokken fem minutter i eftermiddag, når arbejdet virker uoverkommeligt? Eller når du efter en lang dag slænger dig på sofaen. Det er meget normalt.

Men hvis du er træt af, at motoren kører på sukker og usunde sager, så læs med her. Vi har gravet de 5 bedste råd til at få hold i sukkertrangen frem. Det handler ikke kun om at forsage slik. Det er balancen, der er målet.

Pak det ind
Spiser du slik, der er pakket ind i slikpapir eller skal tages med en tang, så ender du i sidste ende med at indtage langt mindre, end hvis du har "fri adgang" til godterne. Det viser et studie, der er publiceret i decemberudgaven af det amerikanske tidsskrift Appetite, der beskæftiger sig med kost. Undersøgelsen, der er omtalt, viste at deltagerne spiste 30 procent mindre slik, når de skulle bruge tang eller pakke slikken ud, end ellers.
Kilde: Women's Health

Nyd det
– Vi skal bare passe på mængderne og lade sukker være det, det skal være: En nydelse, vi får ved særlige lejligheder. Jeg er fortaler for en 5+2-ordning, det vil sige, at du i hverdagene spiser sundt og varieret og går uden om de søde sager, men så til gengæld kan give den lidt gas i weekenderne. Hvis de søde sager ikke er en del af din hverdag, nyder du dem meget mere, når du får dem. Når du i hverdagen vænner dig til at sige nej tak til kage på arbejdet eller lader være med at køre en pose slik ned om aftenen og så køber din yndlingskage hos bageren om lørdagen, nyder du den meget mere.
Vibeke Lund, forfatter: "Sukkersheriffen – få styr på familiens sukkervaner".

Forestil dig
Hvis du forestiller dig at spise 10 stykker af dit yndlingsslik – bid for bid – og fremkalder den lykkefølelse, der opstår, har undersøgelser vist, at du kan reducere dit indtag med op til 50%. Du snyder faktisk hjernens belønningssystem og spiser dermed mindre.
Kilde: Carnegie Mellon Universitet

Sukker er ikke bare sukker
Det kan godt være, at det ser ens ud og smager på præcis samme måde, men der er stor forskel på, hvordan din hjerne reagerer, alt efter om du spiser fruktose eller glykose. Begge stoffer bliver brugt til at søde mad og drikkevarer med, men kun den ene får din hjerne til at føle sig mæt. En testgruppe blev af forskere på University of Southern California sat til at drikke saft med enten fruktose eller glykose. Kun sidste gruppe følte sig mætte. Ifølge forskerne er problemet med fruktose, at det ikke sender signaler til hjernen om, at du er blevet mæt. Desværre indeholder mange madvarer begge sukkerarter, så det kan være svært at undgå. I stedet er tricket ifølge undersøgelsen at holde sig til mad, hvor der højst er tilsat 10 til 15 gram sukker.
Kilde: The Journal of the American Medical Association

Hvis skaden er sket
Jeg springer ALDRIG et måltid over, fordi jeg har haft fingrene i slikdåsen. Men måske vælger jeg fisk, fordi jeg ved, at det kan have en dæmpende effekt på sukkertrangen. Samtidig er jeg ekstra opmærksom på vægten i de følgende dage.
ALT for damernes slanke-ekspert Suzy Lena Wengel

LÆS OGSÅ: Få 3 sunde slikopskrifter