Akne
SPONSORERET indhold

Kan jeg bekæmpe min akne med shampoo? Læs med her, inden du prøver

Bumser, uren hud eller akne – hudproblemer er aldrig velkomne, men at shampoo skulle hjælpe, har vi ikke hørt før. Vi har spurgt en ekspert.

Af: Kristian Hindø-Lings Foto: Getty Images
08. dec. 2017 | Mode | Eurowoman

Vi er mange – rigtig mange – der har prøvet os frem for at komme udenom de små knopperne med det trælse gule puds og de røde buler, som desperat er blevet forsøgt dækket til. Og listen over mirakelprodukter, der eftersigende kan hjælpe med at bekæmpe benævnte problematikker, er lang. Og dyr. Men! Så opdagede vi til vores store overraskelse denne artikel hos det amerikanske medie Man Repeller.

LÆS OGSÅ: Hvordan bekæmper man skæl, fedtet hår og hårtab?

– Et af de mere effektive hjemmehjælpemidler til uren hud, i hvert fald på kort sigt, fandt jeg i mine forældres badeværelseskab, hvor jeg tog en portion af min fars Head&Shoulders (shampoo, red.) i min håndflade, og skrubbede mit ansigt med det, skriver Claire Carusillo, freelance journalist for Man Repeller.

Og med ét, så forsvandt Claire Carusillos akne. Ifølge hende er det shampooens aktive ingrediens zinkpyrition – der dræber gærsvampe og som derfor har en yderst gavnlig effekt på skæl – som virker effektivt mod akne. Som Claire selv skriver, er hun er ikke læge, og hun ved derfor heller ikke, om metoden kan have skadelige bivirkninger. Men et trick er et trick, og Head&Shoulders har hjulpet Claire lige siden.

Vi er en anelse skeptiske, og har derfor allieret os med Elisabeth Gierus, der er har arbejdet som kosmetolog siden 1994, og har et stort kendskab til forskellige hudtyper og problemer. Også hun er skeptisk.

– Efter hvad jeg kan læse mig frem til, er det netop de ekstremt miljøgiftige ingredienser i Head&Shoulders, som blandt andet zinkpyrition, der er den virksomme, men ødelæggende kemiske forbindelse. Zinkpyrition anvendes både i skælshampoo, som konserveringsmiddel i kosmetik og i bundfarven på større både, og det ødelægger mere i vores system og naturen, end det gør godt, siger Elisabeth Gierus.

Også Forbrugerrådet Tænk Kemi kritiserer Head&Shoulders’ Anti-Dandruff Shampoo Classic, og har den på listen over 20 shampooer med et eller flere stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende i en test fra 2016.

En anden ingrediens, der også er at finde i Head&Shoulders shampoo, er sulfat. Ingrediensen, der giver en skummende effekt, bruges i de fleste shampooer og renseprodukter. Virkningen af denne har Elisabeth Gierus også en kommentar til:

– Hvis sulfat bruges dagligt, virker det udtørrende for huden, fordi det fjerner naturlige fedtstoffer og gode bakterier. Det gør, at huden overproducerer talg, som kan give en ubalance i huden, siger Elisabeth Gierus.

Hvem ville ikke gerne have smuk hud som Alicia Keys?

I stedet for Head&Shoulders som behandling mod akne, vil Elisabeth Gierus anbefale dig kun at bruge rene, økologiske og ikke-sæbebaserede produkter, hvis ikke du vil risikere tilstopning af porerne, udtørring af huden, dannelse af diverse filmlag og udsættes for hormonforstyrrende stoffer. Dem får vi nemlig allerede rigeligt af fra diverse andre dagligdagsting.

Hvis du alligevel vil prøve tippet, er den oprindelige artikels kommentarspor fyldt med kvinder, der har haft gode oplevelser, og andre, som er mere skeptiske. En af dem, der virkelig har haft succes, er brugeren FL.

– En dag, hvor jeg løb tør for muligheder, prøvede jeg (at rense min hud, red.) med Head&Shoulders, og det ændrede faktisk mit liv, skriver FL og fortæller videre om, hvordan hun gør:

– Jeg har gjort det i omkring 8 år nu, næsten hver dag, morgen og aften. Grundlæggende er det, jeg gør, at tage en meget lille dråbe shampoo i min håndflade og med lidt vand skumme det op, og skummet er meget vigtigt, da jeg tror, det er skummet, der gør magien her.

Tippet er hermed videregivet.

Anbefalet til dig