Ingredienser
Arbejdstid: 25 min.
Trækketid for eddiken: 3 dage
Koge-/bagetid: 20 min.
Graneddike:
1 dl friske grannåle (se tips)
¼ l lagereddike (uden farve)
Sild:
500 g friske silde-fileter
1 tsk. gransalt (se opskrift)
friskkværnet sort peber
2 dl graneddike
1 dl vand
1 dl sukker
10 sorte peberkorn
1 tsk. gransalt
1 tsk. sennepsfrø
1 rødløg
Tilbehør: rugbrød og evt. smør
- Graneddike: Blend grannåle og eddike grundigt i ca. 1 min.
- Læg låg på, og lad det trække i 3 dage – og gerne op til en uge. Si eddiken, og opbevar i køleskab.
- Sild: Tænd ovnen på 160 grader. Klip finnerne af sildefileterne, og krydr dem indvendigt med gransalt og peber. Luk dem, og læg dem på et stykke bagepapir i et ovnfast fad.
- Kog en lage af gran-eddike, vand, sukker og krydderier. Tag gryden af varmen, og tilsæt fintsnittet rødløg.
- Hæld den varme lage med rødløg over sildene, og sæt fadet i ovnen i 12-15 min., til sildene er 65 grader indeni.
- Servér sildene varme, lune eller kolde med rugbrød og evt. smør.
Gran i maden: Sådan gør du
- Brug kun gran, der er 100 % økologisk/ usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr.
- Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler.
- Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre.
- Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem.
- Tørrede grannåle: Læg de rensede granskud på en bageplade, og sæt dem i ovnen ved 50 grader i ca. 1 time (eller lad dem tørre ved stuetemperatur i 4-5 dage). Ryst de tørre nåle af, og opbevar dem i glas med tætsluttende låg. Mal dem fint i en kaffemølle før brug.
- GRANSALT Brug som krydderi til kød, fisk og grøntsager.
Arbejdstid: 5 min.
3 spsk. tørrede grannåle (se ovenover)
125 g flagesalt (f.eks. Maldon eller Læsø)
1. Mal de tørrede grannåle til pulver – brug f.eks. en elektrisk kaffemølle.
2. Bland granpulver med flagesalt, og fyld på små glas med tætsluttende låg.