Ingredienser
Arbejdstid: 1 time
Hævetid: 1½ time
Bagetid: 15 min.
Fryseegnet
Dej:
35 g gær
2 dl mælk
1 æg
ca. 350 g hvedemel
2 spsk. sukker
1 tsk. salt
½ tsk. stødt
kardemomme
100 g smør
evt. 75 g rosiner
1 æg til pensling
Fyld:
remonce, kagecreme eller marmelade
Pynt:
flormelis, evt. kakao, chokolade, kagekrymmel
- Rør gæren ud i lun mælk (maks. 37 grader), og tilsæt æg og de tørre ingredienser. Ælt dejen blød og elastisk, og ælt blødt smør i lidt ad gangen. Tilsæt evt. rosiner, og lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca. 1 time.
- Boller:
- Form dejen til 12 boller, sæt dem på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i 20 min.
- Strutter:
- Form dejen som boller, men klip et dybt kryds i hver bolle. Fold snipperne ud til siderne, og læg strutterne med bunden i vejret på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve tildækket i 20 min.
- Boller med fyld:
- Del en portion dej uden rosiner i 2 stykker, og rul dem ud i ca. ½ cm’s tykkelse. Fordél 12 klatter fyld på det ene dejstykke, og læg det andet dejstykke over. Tryk dejen lidt til omkring fyldet, og udstik til boller.
- Læg bollerne på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca. 30 min.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag boller og strutter i ca. 15 min. ved 220 grader (200 grader varmluft). Afkøl på en rist.
- Pynt bollerne med sigtet flormelis eller glasur rørt af ca. 150 g flormelis, evt. 2 spsk. kakao og 2-3 spsk. kogende vand eller 125 g mørk chokolade smeltet med 1 tsk. smør eller olie. Drys evt. med krymmel.