Ingredienser
2 dl tørrede kikærter, ca. 175 g
1 stor sødkartoffel, ca. 300 g rå vægt og 175 g bagt, pillet vægt
2 håndfulde thaibasilikum, koriander eller mynte
50 g kokosmel
1 tsk bagepulver*
1 spsk tahin
1 tsk fint himalayasalt
4 fed hvidløg
2 små skalotteløg, ca. 50 g skrællet vægt
½ tsk paprika, kan udelades
1 tsk stødt koriander
1 tsk knust spidskommen
3-4 spsk citronsaft
evt. 1-2 spsk kikærtemel, alternativt fuldkornsrismel (begge glutenfri) eller anden mel
ekstra jomfrukokosolie til stegning
Sådan laver du falafler
- Udblød kikærterne natten over (8-12 timer) i koldt vand. Kassér vandet og skyl dem med friskt vand.
- Skrub kartoflen ren, pak den ind i bagepapir. Fold papiret så folderne vender nedad, læg den på en bageplade og bag den i ovnen ca. 20-25 minutter ved 175 °C varmluft, til den er helt gennembagt og blød.
- Skyl og slyng krydderurterne.
- Kom kikærter, pillet kartoffel, krydderurter, kokosmel, bagepulver, tahin og salt i en foodprocessor.Skræl hvidløg og løg, og tilsæt også det samt paprika, koriander, spidskommen og citronsaft. Kør, til du har en cremet ‘fars’.
- Steg en prøvefalafel på en mellemvarm pande og tilsæt evt. lidt mel, hvis den bliver for løs.
- Steg falaflerne ca. 3-4 minutter på hver side. Du kan enten stege dem helt på panden, eller bare brune dem på panden og bage dem færdige i ovnen ved 190 °C varmluft.
* Bagepulveret kan udelades, men det gør, at falaflerne bliver en smule lettere/luftige. Husk, hvis retten skal være glutenfri, skal du vælge en glutenfri variant.
Tip! Du kan sagtens lave halv portion, men idet arbejdet er nogenlunde det samme, og falaflerne smager fortrinligt, selvom de har været en tur i fryseren, vil jeg anbefale dig at lave den fulde portion.
Om bogen
Martin Kreutzer og Sandra Pugliese, Nødder - naturens genvej til flad mave og antiinflammatorisk styrke, Forlaget Muusmann, 169 sider, 250 kr. Læs mere på muusmann-forlag.dk og Facebook/muusmann forlag