Ingredienser
Arbejdstid: 45 min.
Hævetid: 1 time
Bagetid: 45 min.
Fryse-egnet
Dej:
4 æbler (små tern)
75 g smør (eller margarine)
¼ l mælk
25 g gær
2 spsk sukker
1⁄2 tsk salt
1 æg
ca. 450 g hvedemel
Fyld:
175 g farin
125 g smør
150 g nødder (hakkede)
2 spsk ahornsirup
1 spsk stødt kanel
Sådan bager du æblebrunsviger
- Skræl æblerne og skær dem i tern.
- Smelt smørret og tilsæt mælk. Rør gæren ud i den lune væske og tilsæt sukker, salt, æg og halvdelen af melet. Pisk dejen godt igennem og tilsæt resten af melet og æblerne. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1⁄2 time.
- Smelt farin sammen med smør, nødder, ahornsirup og kanel, og lad det køle lidt af.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og klap den ud til en tyk plade.
- Læg den i en bradepande (ca. 24x30 cm.) foret med bagepapir. Prik fordybninger i dejen med fingrene og hæld nødde/farinblandingen over dejen.
- Lad dejen hæve ca. 1⁄2 time.
- Sæt bradepanden på en bageplade med bagepapir (til at tage evt. boblende sukker) i ovnen ved 180 grader i ca. 45 min.
- Tjek med en tandstikker, om kagen er gennembagt. Løft den over på en rist ved hjælp af bagepapiret.
- Æblebrunsviger som boller: Fordél fyldet i hullerne i en smurt muffinform med 12 huller. Tril dejen til en pølse og del den i 12 stykker. Form dem til kugler og læg dem i hullerne.
- Lad den hæve tildækket 1⁄2 time og bag dem så ca. 45 min. ved 180 grader.
- Tag dem ud af ovnen og lad dem stå i formen et par min. Vend hele formen ud på et fad eller en bageplade – pas på det varme sukker.
Tips: Læg evt. et lag tynde æblebåde på dejen, inden nødde/farinblandingen hældes over.