Julie Nielsdotter
SPONSORERET indhold

Julie Nielsdotter: ”Jeg kan godt lide, at de ting, jeg omgiver mig med, har en historie”

Smykkedesigner Julie Nielsdotter, 23, bor med sin kæreste i en fredet ejendom fra 30’erne ved Søerne på Vesterbro i København.

Af: Pernille Rosenkilde Foto: Mikkel Tjellesen
25. nov. 2018 | Bolig | Eurowoman

Lyset strømmer ind fra begge sider i lejligheden på 5. sal, hvor der er god plads til kreativ udfoldelse, masser af billeder på væggene og lyserødt.

Hvad kan jeres lejlighed?

– Den har en god størrelse og kan rumme vores kreative projekter. Min kæreste Albert har et lille musikstudie, og jeg har mit arbejdsbord, så jeg kan arbejde hjemmefra.

Julie Nielsdotters lejlighed
Når der er plads til lyserød, er der også plads til kærestens guitar. Foto: Mikkel Tjellesen.

Hvordan har I sat jeres præg på den?

– Fordi lejligheden er fredet og meget unik (opført i 1935-39 af Kay Fisker og C.F. Møller, red.) har vi ikke gjort så meget ved den, men har forsøgt at understøtte dens udtryk og arbejde rundt om det.

Hvilken stemning forsøger du at skabe i dit hjem?

– Mit hjem er det sted, jeg kobler af og lader op, og her skal først og fremmest være rart at være. Og så må det meget gerne give folk et smil på læben.

Julie Nielsdotters lejlighed
Julie har en forkærlighed for Chanel-tasker og Murano-lamper. Foto: Mikkel Tjellesen.

Hvad er dit kæreste eje?

– Det er nok mine Murano-glaslamper eller Anika Loris cobrabillede, der hænger over sengen.

LÆS OGSÅ: Anne og Jan har indrettet sig med kunst, så langt øjet rækker

Hvad er dit yndlingssted?

– De to sammenhængende stuer, hvor lyset strømmer ind fra begge sider. Der er ikke meget, der slår at sidde ved spisebordet midt på dagen badet i lys.

Hvor slapper du af?

– Sofaen. Ned i det store læderdrøn, op med stængerne og så en omgang takeaway.

Julie Nielsdotters lejlighed
Både sofa, lamper og borde er fundet på Dba.dk. Foto: Mikkel Tjellesen.

Nyt eller vintage?

– Vintage. Jeg kan godt lide, at de ting, jeg omgiver mig med, har en historie, og så har møbler af ældre design bare en anden kvalitet og stoflighed end nye. Det er sjovt at gå på skattejagt efter unikke fund.

Hvor køber du vintage?

– Meget på DBA. Du skal væbne dig med tålmodighed for at finde guldet, men der er virkelig mange gode ting at finde. Der kommer også flere og flere butikker på Instagram, hvor de har gjort arbejdet for dig. Jeg har fx købt de fineste kaffekopper hos @treasuretrove_cph.

Afspejler dit hjem din personlighed?

– Helt klart. Der er leg og plads til kreativitet. Vi er gået lidt amok i farver og former, og her er mange forskellige materialesammensætninger: træ, læder, fløjl og velour.

Hvad er dine tre bedste indretningstips?

– Forsøg at holde en rød tråd i alle rum, så du har en følelse af et helstøbt hjem. Vælg enkelte gode ting af høj kvalitet, og byg videre ud fra dem. Funktion over æstetik. Hjemmet skal først og fremmest være funktionelt.

Hvad er din seneste investering?

– Mine spisebordstole, designet i Tyskland i 70’erne og købt på DBA.

Julie Nielsdotters lejlighed
Bordet i massiv eg er bestilt hos en snedker, mens stolene er fundet på Dba.dk. Lampen er fra Flos. Foto: Mikkel Tjellesen.

LÆS OGSÅ: 10 boligtendenser fra 70'erne

Hvad er det næste, du skal anskaffe dig?

– Jeg har i mange år drømt om et sofabord fra McCollin Bryan. Nu må det snart være tid.

Hvorfor blev du smykkedesigner?

– Jeg er altid gået meget op i, hvordan du kan udtrykke dig med smykker, tøj og accessories. Da jeg var yngre og købte smykker, havde jeg altid lige lyst til at ændre eller tilføje noget, så det blev lige, som jeg ville have det. Jeg begyndte på Københavns Tekniske Skole og tog grundforløbet som både metal- og guldsmed. Jeg ville gerne lave noget i god kvalitet, som du kan beholde resten af livet, og så ville jeg designe noget, der ikke var lavet før og tilføje noget til den danske smykkescene.

Hvor kan man købe dine smykker?

– Da jeg var færdig med min uddannelse, fik jeg en lille plads i en kælder på Nørrebro, og i august 2015 startede jeg mit eget mærke. Jeg begyndte at lægge billeder på Instagram og lavede kun smykker efter bestilling, så jeg var sikker på, at jeg altid var i plus, og jeg ikke risikerede at ligge inde med en masse, der ikke blev solgt. Senere fik jeg en plads i baglokalet hos CAN på Tullinsgade, og nu har jeg butik på Gl. Kongevej. Min far og jeg har bygget den store disk i guld og lyserød med stor inspiration fra restauranten Sketch i London.

Julie Nielsdotters lejlighed
Drømmefanger. Cobra-maleri af Anika Lori . Foto: Mikkel Tjellesen.

Hvad er der med dig og lyserød?

– Den gør mig glad, og samtidig har den en ro over sig. Det er en behagelig farve for sindet.

Og glimmer?

– Jeg har været forelsket i alt med glimmer, siden jeg var helt lille. Jeg byggede fx en lampeskærm af toiletruller og dryssede glimmer på. Da jeg var fem år, lavede jeg mit første smykke af melonskrald, som jeg tørrede på radiatoren, satte en snor i, malede og overstrøede med så meget glimmer, den kunne trække.

Har du altid gerne villet være selvstændig?

– Det er ikke noget, jeg har drømt om, men det er endt med at passe mig rigtig godt selv at kunne sætte dagsordenen for mit liv. Men det tager jo også al min tid. At være selvstændig er en all in-beslutning. Det er arbejde alle døgnets vågne timer, men samtidig er det også fantastisk selv at bestemme, hvad du skal lave.

Julie Nielsdotters lejlighed
Når man trænger til en pause fra arbejdet, er det nemt at tage en middagslur i det tilstødende soveværelse. Foto: Mikkel Tjellesen.

LÆS OGSÅ: Sådan bor kvinden bag Missoni

Hvad er din designfilosofi?

– Mine designs tager altid udgangspunkt i materialet. Fx den skønhed, jeg finder i en unik perle. Jeg undersøger, hvad jeg kan gøre for at understrege skønheden og gør mig umage for hverken at tilføje for lidt eller for meget med mit eget formsprog, så det ikke tager over.

Hvad inspirerer dig?

– Udover materialerne er det især møbeldesign og arkitektur, der giver mig inspiration til linjer og former.

Hvad er din største wow-oplevelse som guldsmed?

– Da Stine Goya kontaktede mig i forbindelse med sit 10-års jubilæumsshow, hvor jeg designede smykkerne. Det var med til at give mig internationalt fodfæste. Og så var det en mega wow-oplevelse, da Vogue havde perletema, og jeg sammen med fire andre smykkedesignere blev udvalgt til at være en del af en “perlerevolution.”