Børn i solen
SPONSORERET indhold

Børn i solen

Små børns hud er fin og sart, og det er vigtigt at passe godt på den. Her får du viden om, hvordan du beskytter den lille mod solens varme stråler.

Af: Katrine Boyer, Vores Børn
05. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Vi har nok alle sammen en fornemmelse af, at det er både godt og sundt at være ude om sommeren. Det er det også, men med måde. For som de fleste også ved, kan solens stråler være skadelige for huden. Det er de såkaldte UV-stråler i sollyset, som kan skade cellerne, og det sker især, hvis man bliver solskoldet.

Små børn har en særlig sart og fin hud. De tåler solen dårligt og skal beskyttes omhyggeligt. Faktisk bør de slet ikke opholde sig ude i direkte sol. Faktum er dog, at mindre børn ofte opholder sig fem til syv gange længere ude i solen end voksne.

Derfor skal du passe på dit barn, når solen skinner. Ikke bare for at undgå en ubehagelig solskoldning, men lige så meget for at fjerne risikoen for at cellerne bliver ødelagt, og at der med tiden kan udvikles hudkræft. Fornuftige solvaner tidligt i livet kan reducere risikoen for skoldninger, hudskader og hudkræft senere i livet. Jo flere skoldninger man får i barndommen, des større risiko er der for at udvikle modermærkekræft.

LÆS OGSÅ: Sådan klarer dit barn sommervarmen

Når børn leger udendørs, skal de have en bredskygget hat på, som dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke. Børnene skal have tøj på, der beskytter hals, krop, overarme og lår. Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver den bedste beskyttelse og er køligt, nårdet er varmt.

Du kan også købe tøj med særlig beskyttelse mod UV-stråler. Det UV-sikre tøj giver også god beskyttelse, når børnene bader. Almindeligt tøj beskytter ikke så godt mod UVstråling, når det bliver vådt.

Solcreme

Solcreme afskærmer mod de fleste UV-stråler med en kemisk eller fysisk barriere, men giver ikke 100 procents bekyttelse. Der findes ingen undersøgelser, der viser, at solcreme er skadeligt for børn. Men i sjældne tilfælde kan der opstå allergi over for for eksempel parfumen eller konserveringsmidlet. Der er udviklet mange solcremer specielt til børn. De giver den samme beskyttelse som almindelig solcreme, men er mindre allergifremkaldende.Prøv først cremen af på et lille område af barnets hud. Forsøg med andre mærker, hvis huden reagerer med udslet, rødme eller pletter. I udlandet skal du undgå solcremer, som indeholder stoffet 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor). Dette stof findes ikke i solcremer, som sælges i Danmark. Beklædning giver bedre beskyttelse end solcreme. En kombination kan anbefales.

Hvor længe kan en solcreme holde?

Holdbarheden på de fleste solcremer er cirka to år. De skal opbevares ved en temperatur på under 25 grader. Hvis solcremen udsættes for høj varme – for eksempel i handskerummet i en varm bil eller i solen på stranden – mister den sin virkning med tiden.LÆS OGSÅ: Markedets lækreste solprodukter

Huskeråd om solcreme

Smør børnene godt ind i solcreme, før de kommer ud i solen.Husk, at solcremen let mister sin virkning, f.eks. efter en tur i vandet.Solcreme på kinder, næse og håndrygge kan sikre mod genskin fra havet eller hvidt sand, når børnene opholder sig i skyggen.En halv håndfuld solcreme (ca. 20 ml) er sædvanligvis passende, når hele barnets krop skal smøres ind.Der er forskel på faktortal i Europa og i USA. En amerikansk faktor otte svarer til en europæisk faktor fire. Vær opmærksom, hvis I rejser i USA.

Solskoldning

Det gør ondt at blive skoldet af solen, men man mærker det først, når det er sket. Især børnene, som løber og leger i solen, lægger ikke mærke til, at huden måske begynder at svide lidt – den lette sommervind køler måske huden sammen med vandet, så den ikke virker for varm.

Hvad er advarsels-signalerne?

Varme. Huden er varm at føle på. Også når man forsøger at køle den med vand. Holde i øvrigt øje med:Rødme.Ømhed.Huden begynder at svide lidt.Rødmen kan være svær at se lige først. Den bliver ikke tydelig, før der er gået lidt tid. Du kan prøve at trykke med fingerspidsen ned mod huden på for eksempel skulderen. Når du flytter den, vil der være et hvidt område, som hurtigt bliver farvet rødligt igen. Dæk huden til og undgå, at barnet kommer ud i solen.

Hvad gør man, hvis solskoldningen er indtruffet?

En solskoldning er en forbrænding fremkaldt af solen. Som regel er der tale om forbrændinger af første grad, enkelte gange om forbrændinger af anden grad. Huden bliver voldsomt rød, der dannes eventuelt blærer, og barnet har smerter. Kontakt altid lægen, hvis spædbørn eller mindre børn bliver forbrændte af solen. Vær opmærksom på, at særlig meget lyse børn kan blive forbrændte efter kort tid i solen.

Kilder: Netdoktor babyklub og Kræftens Bekæmpelse

LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du baby i solen

LÆS OGSÅ: