Mads og Monopolet
SPONSORERET indhold

Uffe Buchard: Man bliver forhadt

Uffe Buchard har i syv år luftet sin holdning for danskerne i Mads og Monopolet. Det har ikke været uden konsekvens.

Af: Mi Skjold Brix Foto: Klaus Bo Christensen
13. sep. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

I ti år har danskerne siddet limet til højtalerne lørdag morgen, når P3 har sendt Mads og Monopolet. De seneste syv har Uffe Buchard, modeekspert og kreativ direktør i Grenaa Buchard, siddet som fast "monopolist" og debatteret danskernes store og små dilemmaer. En opgave, der har vist sig at forpligte på flere planer.

- Jeg er jo i den mere poppede afdeling som menneske. Ikke at jeg ikke er et dybt menneske, men min egen kæphest er, at bare fordi man elsker én skal man ikke hade alle andre. Jeg har et ret anderledes og letsindigt forhold til det der med at være i et forhold. Jeg mener, man skal inspireres af alt, hvad der kommer ens vej i stedet for at sige nej tak. Der skal i stedet være plads til, at vi kan småforelske os hen ad vejen. Det er vi for dårlige til. Vi er underlagt nogle frygteligt gammeldags normer, og jeg tror ikke, vi er skabt til at være sammen med et menneske hele livet. Det er en moderne tanke, jeg lægger for dagen, og jeg ved det skaber debat derude, og nogle synes, jeg er lige lovlig frisk i skørtet. Men det er vigtigt for mig, at man lader sig fascinere af mennesker omkring sig. Ellers bliver man et ulykkeligt og kedeligt menneske, siger modeeksperten, der fra start besluttede sig for at lægge kortene på bordet, da tjansen som paneldeltager fik fast plads i kalenderen ca. en gang om måneden.

"Der er fandeme brug for Monopolet"
- Da jeg var ny monopolist, skulle jeg lige finde min måde at gøre det på. Jeg synes i starten, det var ret svært. Noget du siger i radioen kan virke ret hårdt, når du ikke kigger folk i øjnene. Jeg har skullet finde et leje, hvor det også bliver empatisk, for sådan ser jeg mig selv. Ellers har jeg taget beslutningen om, at jeg siger det, jeg mener, og så må det støde nogen. Det er der ikke noget at gøre ved – det er derfor jeg sidder der. Min fornemmeste rolle er at skubbe til samfundet. Vi er jo en slags samfundsdebattører og jeg vil skabe debat ude i kollegierne, i hjemmene, på plejehjemmene, siger Uffe Buchard.

"Selvfølgelig kan man blive forhadt. Når man er i Irma og købe ærter lige efter man har været i Monopolet, har folk jo en holdning."

Som han selv pointerer, er det ikke alle, der er enige med ham, og nogle tager det mere ilde op end andre. En kendsgerning, han eksempelvis bliver opmærksom på, når han står og fisker efter aftensmaden i køledisken en lørdag eftermiddag, når programmet er færdigt.

- Selvfølgelig kan man blive forhadt. Når man er i Irma og købe ærter lige efter man har været i Monopolet, har folk jo en holdning. De cool mennesker kommer hen og siger, de er fuldstændig enige eller uenige. Det, der er værst, er, når folk sender anonyme mails eller beskeder på Facebook, hvor de er truende. Det tror jeg alle sammen, vi har oplevet, men det er prisen, og hvis samfundet stadig er der, hvor vi ikke må ytre os og have en hel ydmyg holdning, der måske nok er provokerende, er der fandeme brug for det her program. Så skal vi snakke lidt mere sammen, siger han.

"Vild med dans og andre rædsler"
Hvilke overvejelser gjorde du dig om at begynde i Monopolet?
Først og fremmest tænkte jeg "æv, så kan jeg ikke gå i byen om fredagen," haha. Jeg har gjort det én eneste gang i min Monopolkarriere, og der har jeg siddet med tømmermænd... Eller lad mig bare være helt ærligt – det er mange år siden – jeg kom direkte fra byen. Dét gør jeg aldrig igen, siger han og forklarer, at han gennem de syv år har fået oparbejdet et ritual, inden han lader sine lommeterapeutiske råd flyde ud i æteren.

- Jeg drikker et glas rødvin aftenen inden – mest for at fordøje Vild med dans, X Factor og andre rædsler. Jeg står op og cykler derud for at blive blæst godt i gennem af sol, regn, slud og frost. Og så drikke jeg en masse kaffe, når jeg kommer derud, og det er den ene gang om måneden, hvor jeg tager mig et stykke lyst franskbrød med tandsmør og et tykt lag pålægschokolade. Så er vi i gang, fortæller han. Og selvom det er fedt at være med, er Uffe Buchard ikke bleg for at udpege to medmonopolister, han synes, gør tjansen særligt fed.

"Nogle klikker jeg bedre med eller er mere uenige med, og så bliver det sjovere."

"Dem klikker jeg bedst med"

- Det er virkelig hyggeligt. Der er en ny energi hver gang, og det er et nyt hold hver gang. Jeg kan jo lide dem alle sammen, men der er bare nogle, hvor jeg føler, vi får lavet et virkelig godt program. Nogle jeg klikker bedre med eller er mere uenige med, og så bliver det sjovere. Sådan har jeg det med Pernille (Rosenkrantz-Theil, red.). Vi er så umådeligt langt fra hinanden, men vi klikker. Og vi elsker hinanden – tror jeg. Helt vildt kikset, hvis hun har sagt det modsatte af mig, haha. Sådan har jeg det også med Asger (Aamund, red.). Jeg har sagt "åh, hvorfor er du ikke min far? Eller i det mindste bare noget i mit liv?" til ham. Så grinede han. Han er én af dem, jeg virkelig bliver inspireret af, og når jeg en gang bliver voksen, vil jeg være som Asger. Han kan virkelig sætte tingene i perspektiv og få mig til at skifte holdning, siger Uffe Buchard, der i det hele taget ser programmet som en kæmpe styrke for sig selv og samfundet, fordi det giver et øjebliksbillede af, hvad nationen går og bekymrer sig om med blandingen af alvorlige og sjove dilemmaer. Og samtidig gør det det også lettere at rådgive venner og sig selv, forklarer han:

- Jeg tænker tit over, hvordan jeg ville råde en lytter. Og efterhånden er jeg da blevet en lille terapeut og bruger det til at hjælpe mig selv og venner og familie. Så når folk ringer til mig og siger, "jeg har en ting til Monopolet" så ved jeg, jeg skal være bundløst ærlig. For du ved, hvordan det er; når vi kender folk, så kan vi ikke altid lide at være ærlige. Men det er vi jo i Monopolet. Vi har ikke noget i klemme, og det er ikke sådan, at vi får en mindre julegave, og det kan ikke gå hen og blive en personlige katastrofe. Overfor vores nærmeste har vi tendens til at pakke alting ind i uld, på så pæn en måde, at budskabet måske slet ikke bliver forstået. Det er jeg blevet bedre til at lade være med, også udenfor programmet, siger Uffe Buchard, der i morgen, lørdag d. 14. september tager plads i DR's koncertsal, når Mads og Monopolet sender deres store jubilæumsshow.

Læs med her på siden i morgen, når vi spørger vært Mads Steffensen og Uffe Buchards personlige favoritter Pernille og Asger om, hvilket dilemma der har gjort størst indtryk på dem.

LÆS OGSÅ: Derfor er disse stjernernes privatliv så interessant