Køge
SPONSORERET indhold

Ferie i Danmark? Her er 7 oversete sommerperler

Sommer efter sommer flokkes feriegæsterne om populære destinationer som Blokhus, Marielyst og Tisvildeleje. Men der findes mange andre dejlige danske destinationer, der er knap så overrendte og mindst lige så fantastiske. Vi guider dig til syv af landets oversete sommerbyer.

Af: Simone Brandt Hald Foto: Simone Brandt Hald
14. jun. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

OBS: Denne artikel er skrevet før Covid-19, og det anbefales derfor at tjekke hjemmesiderne for de enkelte restauranter, butikker mv. for at blive klogere på åbningstider, priser osv. Hold dig i øvrigt løbende orienteret om myndighedernes anbefalinger.

Præstø
Præstø. Foto: Simone Brandt Hald.

Uovertruffent madmekka

Præstø, Sydsjælland

Oplev

Hvert år i maj omdannes Præstøs gamle, brostensbelagte bymidte til et madmekka af dimensioner, når et utal af boder byder på delikatesser fra nær og fjern. ”Fransk forår” er blevet lidt af et tilløbsstykke de senere år, og sidste år lagde hele 55.000 mennesker vejen forbi for at smage på de frisklavede lækkerier i den glimtende sommersol. De entusiastiske stadeholdere langer alt fra franske oste til italiensk focaccia og tysk bratwürst over disken, men det er også muligt at tanke op på gode olier, pestoer og konditorkager. Boderne holder til i en af Præstøs yndige hovedgader med gamle, farverige bygninger og stokroser ved hver en husmur. ”Fransk forår” løber af stablen 31. maj til 2. juni og lokker foruden kulinariske indspark også med blid jazz og gamle sangskatte i bymidtens små, hyggelige gårdhaver, hvor det er muligt at nyde en kold forfriskning.

Præstø frederiksminde
Frederiksminde Hotel med udsigt over Præstø Fjord var en af de første restauranter med adresse i provinsen, der gjorde sig fortjent til en Michelin-stjerne. Maden er nordisk. Foto: 

Spis

Man kan ikke sige Præstø uden at sige Frederiksminde Hotel. Det gamle, nyistandsatte hotel med det ranke spir troner på en lille forhøjning i landskabet med en fabelagtig udsigt over Præstø Fjord og huser en udsøgt Michelin-restaurant. Køkkenet er nordisk, og langt de fleste råvarer er enten hevet op af jorden af køkkenpersonalet selv eller dyrket og produceret af lokale landmænd. Menuen skifter med sæsonerne, så man er altid sikker på at få alt det bedste, årstiden har at byde på, og menukortet bugner af lækre råvarer som rabarber, frilandsgris, lam og ramsløg. Til frokost er det også muligt at bestille luksussmørrebrød i moderne versioner som friteret slethvar og bbq-gris med karamelliseret blomkål. Hver en bid er uovertruffen, betjeningen fremragende og udsigten over fjorden fra den velindrettede restaurant magnetisk. Et ophold her er alle pengene værd, selvom du skal have spenderbukserne på. 450 kr. for en treretters frokostservering og 595 kr. for en treretters aftenservering. Smørrebrød fås til 100 kr. pr. stk.

LÆS OGSÅ: Tilbage til Svinkløv: "Jeg husker det stadig som den værste nat i vores liv"

Skal det være knap så kostbart, men fortsat fremragende, så bevæg dig ned ad bakken i retning mod havnen. Hos Siv og co. kan du sætte dig til rette på den overdækkede træterrasse på første parket til Præstø Havn og få en rød bøf med hjemmerørt bearnaise og håndskårne fritter eller en perfekt snasket burger. Altsammen til lyden af de fasttøjrede både, der vugger blidt ved molen, og havnens lette sommersummen.

Præstø loppemarked
Gå på jagt efter fine fund på Præstøs mange loppemarkeder i private haver og carporte. Foto: Simone Brandt Hald.

Shop

Præstø er en gensalgsby. Hver sommer pibler små loppemarkeder frem i private, kuperede haver langs havnen, og på hovedstrøget ligger genbrugs- og antikbutikkerne drypvist langs gaden. Her kan du både være heldig at finde smukke ting i glas og keramik, men også antikke træmøbler og tøj.

Køge me & marley
Me & Marley. Foto: Simone Brandt Hald.

Danmarks hyggeligste shoppecentrum

Køge, Østsjælland

Shop

Køges brostensbelagte gader, hyggelige gårdmiljøer, ugentlige torvedage, flerfarvede bindingsværkshuse og charmerende bymidte har ad flere omgange indbragt byen titlen som ”Danmarks bedste handelsby”, ”Danmarks hyggeligste handelsby” og senest ”Danmarks mest servicemindede handelsby”. Kom en onsdag eller en lørdag i sommerhalvåret, hvor Køge Torv omdannes til en overdådig markedsplads med tomatplanter, nyhøstede asparges, solmodne jordbær og meget andet. Ad torvets centrale hovedårer vrimler det med lækre butikker – stik f.eks. ind forbi undertøjs- og loungewearbutikken Pure Me, der sælger bløde natsæt, pelsbesatte slippers, silketrusser og glitrende hårspænder fra mærker som Love Stories, Vibeke Scott og Hanro. Blot 50 meter derfra ligger Klud og Me & Marley side om side. I Klud finder du alt, hvad et modebevidst kvindehjerte begærer, fra populære brands som Custommade, By Malene Birger og Baum und Pferdgarten, mens konceptbutikken Me & Marley lokker med et uforligneligt planteunivers, der har haft vokseværk siden begyndelsen. Foruden dagens buket og plantesalg byder Me & Marley også på små delikatesser, boligtilbehør, blomsterbindingskurser og fantastisk cheesecake fra hypede Bertels Salon, lemonader og god kaffe blandt alt det grønne. Husk også at lægge vejen forbi boligbutikken Vivo, der har smukke krystalglas og vaser, og Køge Kunstmuseums museumsshop, der har et flot udvalg af lågkrukker i keramik fra Uh la la og små øreringe fra Yab Studio.

Køge stacys
Stacy's Diner i Køge. Foto: Simone Brandt Hald.

Spis

På Køge Marina finder man Danmarks måske mest gennemførte amerikanske diner. En gul californisk skolebus er blevet flækket i to og udgør ydermurene på hver side af den pastelfarvede diner. Bussens indre er lavet til båse, hvor man kan spise sin mad, og førersæde inklusiv rat er stadig intakt. Ved indgangspartiet byder servitricer med Hollywood-opsat hår, skørter og prikkede forklæder velkommen og viser vej gennem det veludstyrede lokale med gamle lygter som lamper, læderbetrukne båse i babyblå med fartstriber og vægge plastret til med gamle emaljeskilte fra amerikanske mastodonter som Coca Cola og Ford. Og maden er lige så gennemført autentisk. Menukortet bugner af diner-favoritter som vafler og pandekager overdynget med sirup og is, milkshakes, tærter, fedtede fritter og fuldvoksne burgere. Et slaraffenland for både børn og voksne!

Køge
Planter, friske grøntsager og sommerkjoler. Handelsbyen Køge har et stort udvalg af det hele og ligger billedskønt omkranset af åløb. Foto: Simone Brandt Hald.

Nyd

Køgegenserne er vilde med en god øl, og spørger du en lokal, vil de stensikkert anbefale dig at tage på Hugo's Kælder for at få den skummende drik. Det lokale bryggeri Braunstein forsyner løbende værtshuset med gyldne dråber lavet på økologiske råvarer. Prøv også stedets fantastiske jordbærøl og det enorme udvalg af øl og cidere fra ind- og udland. Tag plads ved cafébordene oppe i solen, eller bevæg dig ned i det mørke dyb, hvor rå egetræsmøbler, øltønder og rustikt stengulv skaber den helt rigtige bierstube-stemning. På Hugo's er der plads til alle – høj som lav, ung som gammel, og klientellet er da også en god blanding af forventningsfulde studenter og cigarrygende pensionister.

Stege bryghuset møn
Bryghuset Møn. Foto: Simone Brandt Hald.

Lokale lækkerier

Stege, Møn

Spis

Gemt godt af vejen i en lille, hyggelig gård i Stege med klatreplanter langs husmurene ligger Bryghuset Møn. Her kan du skylle højtbelagte smørrebrødsmadder med hønsesalat og smørstegt rødspættefilet ned med Klintekongens Klassisk eller Liselund IPA opkaldt efter øens smukke slot ved klinten. Heller ikke ølfornægtere eller ædruelige sjæle vil gå tørstige fra bordet. Udvalget af økologisk sodavand, lemonade og saft er nemlig formidabelt. Især den økologiske hindbærbrus med noter af lavendel er skønt forfriskende og læskende en varm sommerdag. Rundvisning på Bryghuset Møn koster 75 kr. pr. mand inkl. smagninger undervejs.

Stege møn is
Møn. Foto: Simone Brandt Hald.

Nyd

Få kilometer fra byskiltet i retning mod Møns Klint støder man på et vejskilt, det er værd at forlade hovedvejen for. Et par højresving senere, og man befinder sig i Møn Is’ indkørsel. I gårdens staldbygninger kan børn og voksne få lov til at klappe selvsamme køer, som leverer frisk mælk og fløde til isproduktionen. Bagefter er det tid til at smage på varerne i ismejeriets gårdbutik. Jordbær, saltkaramel og solbær er bare nogle af de mundvandsfremkaldende isvarianter, man kan få i sin vaffel. Nyd den med udsigt over de grønne marker.

møns klint
Det blågrønne vand og den kridhvide klint tager pusten fra de fleste, der besøger Møns Klint – og hvis ikke gør de 500 trappetrin med garanti. Foto: Visit Denmark / Kim Wyon.

Oplev

Små 20 kilometer fra Stege ligger øens hovedattraktion, Møns Klint. Lad dig betage af den store kalkklippe, der rejser sig mere end 100 meter over havets overflade, og begynd nedstigningen af de næsten 500 trappetrin, Danmarks længste trappe. Undervejs åbenbarer klinten sig bid for bid for til slut at ende på stenstranden for foden af trappen, der giver det mest spektakulære vue over den langstrakte klint. Det er turen værd, selvom opstigningen giver galopperende puls og ømme lægmuskler dagen derpå.

LÆS OGSÅ: Guide: 6 skønne oplevelser i Roskilde

Efter strabadserne på klinten er en stor cocktail på sin plads. Den finder du på Pier to Heaven i sommermånederne i nærliggende Klintholm Havn, der med sit idylliske havnemiljø og kig til de blå bølger emmer af dansk sommer. Pier to Heaven er en cocktailbar på molen faciliteret af den prisvindende spiritusforretning Noorbohandelen, der har butik på naboøen Nyord. Noorbohandelen er landets første specialforretning med egen import og tapning af verdens fineste spiritus, men producerer også egne lokale snapse, bitre og likør. Bartavlen lokker med klassikere som Dark ´n' Stormy og Gin Tonic serveret med de bedste dråber på markedet. Bestil en drink, og sæt dig til rette på havnekajen for at få de sidste glimt af solen, der sagte går ned over det blikstille vand.

Hvide-Sande
Hvide Sande. Foto: 

Det vilde vest

Hvide Sande, Vestjylland

Se

Hybenroserne smyger sig omkring de bakkede diger, marehalmen kæmper for at holde sig oprejst i den heftige vesterhavsvind, og bølgerne slår ind mod sandstranden på den lange tange ved Hvide Sande. Det er vilde kræfter, der er på spil allerlængst mod vest i kongeriget Danmark, og de skal opleves på helt tæt hold. Pak jer ind i regntøj og praktiske sko, hvis I ramler ind i stormvejr eller sommerbyge, og gør holdt ved et af digerne. Det har sin helt egen magi at opleve Vesterhavet spille med musklerne, mens man samler sten og skaller langs det hvide skum i strandkanten.

Hvide-Sande---SPIS-Kommandobroen-stenbidderrogn.jpg

Spis

Rygeost med stenbidderrogn og purløgsblomst. Hvid fisk med hvide asparges, nye danske kartofler og hjemmerørt hollandaise. Og mazarinkage med is, solmodne danske jordbær, marengs og vaniljecreme. Så er appetitten ligesom vakt! Kommandobroen by Grantland på Hvide Sande Havn serverer syvretters menu til sølle 398 kr. Først en række små hapsere med alt det bedste, egnen har at byde på, deriblandt Langsand laks fra den første bæredygtige laksefarm i verden, der har hjemme i Hvide Sande, dernæst en hovedret med dagens friskfangede fisk, som er hevet i land af en af fiskekutterne ved molen, og til sidst prikken over i'et – en dessert med sæsonens bær i centrum. Menuen varierer fra sæson til sæson. Herlighederne indtages i restauranten, som befinder sig på 2. sal med kig til fiskerihavnen og er udstyret med tiltede panoramavinduer, som giver indtryk af at være ombord på et skib.

Hvide-Sande---DEROUTE-krigsbunkere-på-stranden.jpg

Oplev

På strækningen mellem Hvide Sande og Kryle mod nord ligger de gamle 2. verdenskrigsbunkere drypvist langs kysten. Af og til er den kraftige vestenvind skyld i, at nogle af bunkerne sander til eller opsluges af klitterne, men mange af dem kan fint inspiceres indefra – særligt Houvig Strand er et velegnet udforskningsspot. Børn, der trænger til at få brændt noget krudt af, kan få timevis til at gå med at lege skjul og udforske hemmelige rum i de gamle mandskabs- og observationsbunkere ved vandet. Nogle af dem har sågar vægmalerier af sydtyske landskaber og koncentrationslejre. Betonbunkerne, også kaldet Atlantvolden, strakte sig helt fra Pyrenæerne ved den spanske grænse til Nordkap i det nordligste Norge og var en del af Hitlers kystforsvar.

Silkeborg---OPLEV-hjejlen.jpg

I pagt med naturen

Silkeborg, Midtjylland

Oplev

Set fra oven er Silkeborg indhyllet i et virvar af åløb. Silkeborgssøerne er den favnende betegnelse for de hundredevis af små forgreninger, der pibler frem ved hvert et åretag, og byen skal partout opleves fra vandsiden. Lej en kano hos Silkeborg Kanocenter, og glid langsomt ned ad det smalle åløb, indtil I har fået has på årer og kommandoer. Undervejs ror man forbi store palæer med egen badebro, speedbåd og pavillon ved vandet, sejler under hvide træbroer og igennem svalende indelukker med fortættede trækroner, der kun akkurat lader et par solstråler slippe igennem. Det er magisk at være i et med naturen – og vildt hyggeligt at spise sin medbragte frokost i bunden af en vuggende kano. Når nu du er på disse kanter, skal du selvfølgelig have Himmelbjerget med. For de fleste vil der være for langt at ro i kano, så tag den gamle hjuldamper, Hjejlen, og tag et pitstop ved Museum Jorn og Aalekroen, inden du når endedestinationen.

Silkeborg---SPIS-evald-moules.jpg

Spis

Langs et af åløbene ved det hippe område omkring Papirfabrikken bør man stille sulten på Evald Brasserie & Café. Råvarerne er frem for alt danske, gerne lokale, og menukortet er spækket med brasserie-klassikere som tatar, moules frites og steak. Hver sommer afholder Café Evald, som stedet hedder i folkemunde, Riverboat Jazz Festival på en pram på åen, hvor happy jazz ledsages af lækre serveringer og endeløse lyse sommeraftener. I år løber festivalen af stablen fra 27.-29. juni.

Silkeborg søerne
Søerne i Silkeborg. Foto: Visit Silkeborg

Nyd

Brownie, hyldeblomst, kokos og pina colada. Mmh! Det er svært at begrænse sig ved isdisken hos is-successen Okkels, men det behøver du faktisk slet heller ikke, isen er nemlig lavet på mælk og har et langt lavere fedtindhold end traditionelle flødeis. Okkels er italiensk is rørt i Silkeborg lavet på økologisk letmælk og friske råvarer importeret fra Italien.

Ribe domkirken
Ribe Domkirke. Foto: Simone Brandt Hald.

I fortidens fodspor

Ribe, Sønderjylland

Nyd

I Danmarks ældste by, Ribe, finder man landets prægtigste domkirke. Midt i byen rejser den femskibede stenkonstruktion komplet med spir, klokketårn og irgrønt tag sig fra mulden. Inde i den enorme domkirke åbenbarer den ene byggeteknisk krævende detalje sig efter den anden. Hvælvinger, glasmosaikker og murstenskunst i særklasse. Datidens håndværkere havde byggetæft som bare fanden. Vejen til kirkens top går gennem bjælkelofter, små luger og stejle trætrapper, som det er lige lovligt nervepirrende for en højdeskræk type at kæmpe sig igennem. Men himmelflugten giver øjeblikkeligt payoff med pragtfuldt kig til den historiske bykerne på den ene side og det flade marsklandskab ved Vadehavet på den anden.

Ribe vikinge centrer
Ribe Vikingecenter. Foto: Ribe Vikingecenter.

Oplev

For 1.300 år siden var Ribe de stolte, barbariske vikingers absolutte højborg. Byens strategisk gode placering ved vest-kysten gjorde den til et oplagt centrum for handel og togter til søs. Gennem de sidste århundreder er massevis af gamle vikingeskatte gravet frem fra den sønderjyske muld, hvilket har gjort det muligt at rekonstruere vikingernes levevis. Det har de gjort på Ribe Vikinge Center. Her kan man gå på opdagelse i vikingernes verden, se skibsbyggere i aktion, dyrehold blive fodret og møde smeden, storbonden og trællen. Børn kan lære at kæmpe som ægte krigere og skyde med bue og pil.

Ribe vadehavet
Vadehavet

Se

Hvert år gør millioner af trækfugle ophold i det mageløse Vadehav, der strækker sig fra Esbjerg til den hollandske kyst, for at samle brændstof til deres videre færd. Vadehavets unikke tidevandsdynamik skaber ideelle betingelser for alger, østers, muslinger og snegle, hvilket gør området til et spisekammer uden lige for både mennesker og dyr. Det UNESCO-blåstemplede landskab er råt og smukt og består af både strandenge, marskland og sandbanker.

LÆS OGSÅ: Rejs klimavenligt: ”Der er ingen grund til at lægge hjernen på hylden, bare fordi vi holder ferie”

Foruden trækfugle er det også muligt at spotte spættede sæler dase på sandbankerne og se det imponerende fænomen sort sol, når hundredetusindvis af stære i flok danser hen over himlen. Snyd heller ikke jer selv for en tur i traktorbussen til Mandø, hvor man kan opleve ebbe og flod på helt tæt hold.

Tranekær Slot
Tranekær, Langeland

Den betagende slotsby

Tranekær, Langeland

Nyd

Det vrimler med slotte og herregårde i kongeriget Danmark, men et af de mere spektakulære af slagsen finder man i Tranekær på Langeland, hvis karakteristiske røde farve virker dragende på enhver. Det imponerende bygningsværk nydes bedst fra den formidable tilhørende restaurant, Generalen, der holder til i slottets gamle hestestald. Gæsterne bespises på den store terrasse med direkte kig til det røde slot eller i de moderniserede båse med originalt stengulv. Råvarerne er danskproducerede, og både gris, fisk og pære er at finde på menukortet.

Langeland
Langeland

Se

Nær salten østerstrand står et træ så smukt. Det bugter sig i bakke, dal, og løvet står så grønt. Den danske nationalsang menes at være forfattet under et forvokset bøgetræ i Stengade Skov få kilometer fra Tranekær. Vejen dertil går gennem lilla purløgsmarker og blomsterhav, og den affolkede strand ligger billedskønt i det bakkede terræn. Et perfekt sted at tage en lille blunder i den lune sommersol.

Oplev

I hovedbyen Rudkøbing 12 km fra Tranekær Slot ligger Thummelumsen, som har åbent i sommerhalvåret. Burgerne er saftige, og betjeningen venlig. Et oplagt sted at gøre holdt. Derefter er der ikke langt til perlerækken af broer, der forbinder Langeland med Siø, Tåsinge og Fyn. Glem ikke at gøre holdt på Tåsinge ved den lille lystbådehavn i Troense, der ligger lige om hjørnet fra billedskønne Valdemar Slot.

Anbefalet til dig