”Jeg har aldrig set et brugt bind på forsiden af avisen før”
SPONSORERET indhold

”Jeg har aldrig set et brugt bind på forsiden af avisen før”

Halvdelen af klodens befolkningen har menstruation hver måned, men ingen taler om det. Det skal være slut nu, mener to danske kvinder, der i ny bog løfter menstruation ud af trusserne.

25. maj. 2016 | Livsstil | Eurowoman

På forsiden af ugens mest omtalte bog er der et lyserødt billede af blodpletter. Billedet stammer fra forfatterne selv. Bogstavligt talt. Sine Cecilie Laub og Maja Nyvang Christensen fik nemlig den ide, at de skulle bruge deres eget menstruationsblod på forsiden af bogen Gennemblødt, der udkommer i denne uge.

De opsamlede deres menstruationsblod i små kopper, som de stillede i køleskabet ved siden af ketchuppen. Dagen efter kom der fotografen Ida Lærke og hentede blodet for at bruge det til forsiden – for det var da den mest naturlige ting at gøre, når bogen handler om det blod, alle kvinder har et mere eller mindre nært forhold til:

- Da bogen handler om menstruation, synes vi, det var oplagt at putte hovedpersonen på forsiden, forklarer de to kvinder, der er i den grad er blevet overrasket over, hvor stor opmærksomhed deres bog har fået.

Tirsdag morgen, da bogen udkom, blev de vækket af en journalist fra P4, der ville have dem i tale, og sådan er det gået slag i slag hele dagen. De har ramt en nerve, som de slet ikke var forberedt på:

- Vi kan slet ikke forstå, at der er kommet så meget virak omkring det. Vi har jo bøger om alt fra tarmproblemer til, hvordan du kan træne din røv i form efter graviditet, siger Maja.

Sine har et bud på, hvorfor lige deres bog har ramt en nerve:

- Vi taler i bogen om en kropsvæske, der har været gemt væk på den ene eller anden måde. Der er altid blevet talt ned til menstruation. Og det her med, at der kommer en bog, som forsøger at løfte menstruation ud af underbukserne, er åbenbart nok til, at det er kontroversielt, forklarer Sine.

LÆS OGSÅ: "Kvindernes karrierepræferencer BØR ikke være en karrierehindring"

Klamt og fantastisk
Hverken Sine eller Maja havde noget nært forhold til deres menstruation, da de gik i gang med bogen. Det hele startede med deres speciale på retorikstudiet, hvor de undersøgte, hvordan menstruation er blevet fremstillet i reklamer igennem tiderne.

Her gik det op for dem, at menstruation var et vanvittig underbelyst emne, og de besluttede at skrive en bog om at bløde. Bogen kaster et humoristisk lys på en kropsvæske, der for de fleste kvinder er lige så naturlig, som den kan være irriterende. De ser på alt fra, hvordan menstruation er blevet taget op som en Disney-film til, hvilke fordele der kan være ved at have sex under menstruation.

Arbejdet med bogen har tvunget dem til at komme meget tæt på deres egen krop, og det er kommet bag på dem begge, hvor lidt de egentlig vidste om deres egen biologi, forklarer Sine:

- Jeg havde aldrig rigtig skænket menstruation en tanke. Det var ligesom noget, der bare var der. Jeg anede meget lidt om vores cyklus, som hvordan der bliver sendt hormoner ud i kroppen, der så frigiver et æg. Alt det var ikke noget, jeg havde gidet og interessere mig særlig meget for. Måske fordi den måde, der er blevet talt om menstruation på har været så kedelig. Vi fik bare af vide, at 'du har en cyklus på 28 dage, du bløder i cirka fire dage, og værsgo her er et bind.'

"Folk synes menstruation er lidt klamt. På en eller anden måde virker det som om det er en tand klammere end andre kropsvæsker." Foto: Sofie Hviid

Intet feministisk manifest
Bogen er allerede blevet kastet ind i den feministiske debat med debattører, der enten hader eller elsker den. Nogen synes, at det er fantastisk med en bog om at bløde, andre vil gerne se sig fri for at høre om kvinders menstruation.

Men de gør begge meget ud af at sige, at de ikke vrede på nogen – de vil bare gerne starte en samtale om menstruation, så det bliver ligeså almindeligt at tale om som hovedpine, forklarer Maja.

- Jeg tror, mange har det som os. At min menstruation er min menstruation, og den kommer en gang om måneden. Og sådan er det bare. For os var det mere det kulturhistoriske, der var interessant. Alt det her med, hvordan menstruerende er blevet begrænset på grund af misforståelser om deres menstruation. Vi mente egentlig bare, at der ikke er blevet snakket særlig meget om menstruation. Emnet er blevet pakket væk som noget, der ikke kunne snakkes om, fordi det var ulækkert eller bare uinteressant.

Selvom de to på rekordtid er blevet landets mest omtalte menstruationsaktivister, laver det ikke om på, at menstruation også bare kan være pisseirriterende for dem begge to, forklarer Sine.

- Efter vi har skrevet den her bog, synes jeg stadigvæk, at det er vildt smertefuldt at have menstruation. Så det er ikke, fordi jeg tænker, at nu skal vi alle ud og elske vores menstruation, gurgle eller rygsvømme i det.

LÆS OGSÅ: Derfor skal virksomheder vide, hvad kvinder vil have

De lægger vægt på, at deres bidrag til debatten ikke må blive set som en objektiv sandhed om, hvordan man skal have det med sin menstruation. Selvom de skriver om fordelene ved menstruationssex, skal det ikke læses som om, vi alle skal have lyst til sex under menstruation.

Maja og Sine har forsøgt at få så mange fortællinger frem i bogen, så det også er helt okay at synes, at ens mens er noget lort. I stedet har de haft et ønske om at få startet en samtale – og det må man sige er lykkedes, når et brugt hygiejnebind ryger på forsiden af Politiken, forklarer Maja:

- Vi synes, at det er fedt, at snakken er kommet i gang. Jeg har da aldrig set et brugt bind på forsiden af avisen eller hørt, at der bliver sagt menstruation i radioen. Så bogen giver jo taleplads til en væske, der har været sygt usynlig. Det tror vi, er godt, for når man snakker om menstruation, så forstår man måske bedre alt det, der sker i ens krop – og alt det kvinders krop gennem historien bogstavligt talt har lagt krop til.

Bogen Gennemblødt er udkommet på Peoples Press i denne uge.

Forsidebilledet er lavet med de to forfatteres eget menstruationsblod. "Lidt grænseoverskridende at sætte sit menstruationsblod i køleskabet ved siden af ketchuppen."

VIDEO: "Vi troede bare, at menstruationsblod var en væske ligesom tis. Men vi blev klogere, da vi dykkede ned i litteraturen"

LÆS OGSÅ: "Den største ligestillingsudfordring er, at vi bilder os ind, at vi har ligestilling"

LÆS OGSÅ: "Kvindernes karrierepræferencer BØR ikke være en karrierehindring"

LÆS OGSÅ: "Det handler ikke om kvinders DNA eller om, at kvinder skulle have et særligt omsorgsgen"