Mette Frederiksen
SPONSORERET indhold

Mette Frederiksen: ”Jeg er blød som smør”

Hun virker måske hård, men statsminister Mette Frederiksen græder over fællessang på DR og danskernes sammenhold under coronakrisen. Det fortæller hun i ugens ALT for damerne.

Af: Rikke Dal Støttrup og Cille Lewinsky Foto: Les Kaner
24. jun. 2020 | Livsstil | ALT for damerne

Det er ikke kun os danskere, der har skullet vænne os til et liv med håndsprit, afstand og angsten for at blive smittet med den aggressive coronavirus.

Også for landets statsminister, Mette Frederiksen, har den ”største krise siden Anden Verdenskrig” forandret den rolle – og politiske virkelighed – hun normalt befinder sig.

Men også forandret noget i hende.

Det fortæller hun i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

”Jeg gjorde op med mig selv ret tidligt i den her proces, at jeg ikke ville tænke, som man normalvis tænker i politik; jeg ville ikke tænke i meningsmålinger, jeg ville ikke tænke i kommentatorer, i vurderinger,” siger Mette Frederiksen.

”Jeg gør op med mig selv, at jeg vil bruge al min energi på at løse opgaven og faktisk ikke skænke tiden derefter en tanke. Når jeg kigger tilbage, så har det været en enorm hjælp. Hvis jeg undervejs som den øverste politisk ansvarlige begynder at tænke ”hvordan ser jeg ud i det her”, ”kan vi blive genvalgt på det her” – alt det, der normalt indgår i politik – så er der en risiko for at komme til at træffe nogle forkerte beslutninger. Så jeg har egentlig haft en oplevelse af, at det her bliver den vigtigste opgave for mig at løse, og den skal løses, så godt jeg overhovedet kan. Så må vi vurdere bagefter, hvad fremtiden i politik så er, og hvad fremtiden er for den her regering. Det har givet noget ro."

Græder til luciaoptog og fællessang

Selvom der har været mange meninger om, hvorvidt regeringen tog for heftige midler i brug, da de den 11. marts valgte at lukke landet ned, er det, der betyder mest for Mette Frederiksen, danskernes sammenhold og velvilje til at tilpasse sig de nye vilkår, siger hun.

”Jeg er dybt imponeret over, hvordan snarrådige, innovative, fleksible og hjertevarme folk har fået tingene til at fungere: naboer, der aldrig har haft noget med hinanden at gøre, er begyndt at købe ind for hinanden eller bage kage.”

I et kort sekund grøder stemmen.

Det sker, hver gang hun taler om sammenhold.

Også da hun siger:

”Vi kunne ikke uden et stærkt fællesskab. Ingen har kunnet klare corona alene, ingen.”

Du kan godt virke hård, men når du taler om det her, så får du jo nærmest tårer i øjnene. Hvad sker der for det?

”Jamen, jeg er blød som smør. Jeg tror, jeg er ekstremt sammensat; jeg har endnu ikke set et luciaoptog uden at græde, jeg har ikke set fællessang på DR uden at græde, jeg var på virksomhedsbesøg på Carlsberg i går, hvor de har omstillet deres ciderproduktion til håndsprit, og der begyndte mine sikkerhedsbriller at dugge: at se de der store, stærke mænd bare have smidt alt, hvad de havde i hænderne, fordi de ville hjælpe med at producere sprit til os andre.”

Er det sentimentalitet, når du græder?

”Jeg har arvet fra min mor at have utroligt let ved tårer, når noget rører mig, og det er der virkelig mange ting, der gør. Jeg bliver hurtigt mindet om, hvor sårbart livet er, og for mig har det hårdeste i alt det her ikke været tyngden af beslutninger, for det er mig, der skal kunne gøre det, men det er fraværet af at have set nogle af dem, jeg holder allermest af,” siger Mette Frederiksen.

Læs hele interviewet med statsminister Mette Frederiksen i denne uges ALT for damerne, hvor hun også taler om, hvor meget hun savner at kramme sin 72-årige far, og balancen mellem at være statsleder og menneske.

Anbefalet til dig