Elsebeth Egholm
SPONSORERET indhold

Forfatter Elsebeth Egholm: "Det ændrede mit liv, at jeg fik brystkræft i 2015"

Elsebeth Egholm om at genopdage flyglet, om ganske almindelige kvindekroppe og om at finde indre ro, inden livet ender.

Af: Julie Dorthea Bøge Foto: Les Kaner
11. maj. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

Hvilken bog bør enhver kvinde have læst?

– Jeg synes ikke, der findes bøger, enhver kvinde bør have læst. Vi er jo forskellige med forskellige behov. Men når det er sagt, fik jeg i 14-års fødselsdagsgave i 1974 ”Kvinde kend din krop”. Kvindekroppen er jo den samme som altid, og det at vide noget om, hvordan man fungerer rent fysisk, er et must. Måske især i disse år, hvor glansbillederne florerer på de sociale medier, og man som ung kvinde hurtigt kan få komplekser over ikke at være lige så slank, smuk, lykkelig og dygtig som alle de andre. Et opslag i ”Kvinde kend din krop” giver hurtigt indtryk af, at du er normal og roligt kan begynde at finde din egen vej til at nyde din krop.

Hvilken begivenhed har ændret dit liv?

– Det ændrede mit liv, at jeg fik brystkræft i 2015. Allerførst blev livet bare mere besværligt og fuld af bekymring. Men senere hen førte det til en slags livskrise, som igen førte til en helt anden ændring. Jeg stod et sted og manglede at mærke mig selv og finde ud af, hvad jeg havde lyst til. Og så en dag vågnede en gammel kærlighed i mig, og jeg gik ud og købte et flygel og begyndte at spille klassisk klaver igen efter en pause på over tredive år. Flyglet er mit personlige meditationsrum. Det gør mig så godt.

Hvornår er du mest træt af dig selv?

– Når jeg ikke får motioneret og alligevel kaster mad i mig, som om jeg har løbet et maraton. Så hjælper det at tage i fitnesscentret eller løbe en tur.

LÆS OGSÅ: Stéphanie Surrugue og BS ved bålet

Hvis du fik 10.000 kroner i hånden lige nu, hvad ville du så bruge dem på?

– Jeg ville tage en rejse ned til den franske by Metz i Lorraine tæt ved den tyske grænse. Jeg har fået at vide, at mit flygel blev sendt fra fabrikken til Metz den 9/12 1912, og jeg går og grubler over, om jeg kan skrive en historie med det som omdrejningspunkt. Det kræver selvfølgelig, at jeg rent fysisk kommer dertil og kan gå rundt og snuse og få inspiration.

Hvad skal du prøve, inden du dør?

– Jeg er i virkeligheden ikke så eventyrlysten. Jeg skal ikke bungyjumpe ud i en kløft i New Zealand eller bestige Kilimanjaro (det forsøgte jeg, men det lykkedes ikke). Selvfølgelig er der steder i verden, jeg gerne vil opleve, bøger, jeg mangler at læse, og indsigter, jeg ikke har. Men det, jeg allerhelst vil, er at finde den indre ro og føle, at jeg har fået det ud af livet, som jeg kunne – og været et ordentligt menneske samtidig.

Jeg bliver upopulær, når jeg siger det, men jeg synes…

– ...at mange danskere har en blind vinkel, hvad angår de skadelige virkninger af alkohol og tobak. Sjovt nok er det jo især i den såkaldt kreative klasse, at rødvinen flyder, og vi er rigtig gode til at overbevise os selv om, at det er sundt. Og jeg fatter simpelthen ikke, at så mange unge mennesker ryger. Det er jo helt galt. Jeg mistede selv min mand til lungekræft på grund af rygning. Og kvinder er mere sårbare rygere end mænd. Der er ingen ligestilling, hvad lungekræft angår. Cigaretterne
dræber! Det er et faktum.

Hvad er din største svaghed?

– Jeg har mange svagheder. Mad er en af dem, og jeg ville nogle gange ønske, min appetit var lidt mere behersket. Med alderen sætter der sig flere kilo, og efter min brystkræft tager jeg også antihormonpiller – det skal jeg gøre halvandet år endnu. De øger appetitten, så jeg ser frem til at slippe dem!

Hvor er du henne om 10 år?

– Om ti år skriver jeg stadig mine bøger, men bruger måske mest tid på at spille på mit flygel – og på at opleve verden med alle sanser på stilke.

Anbefalet til dig